Az MR vizsgálatokról általában

IDŐPONTFOGLALÁS

+36 1 490 0130

(Magyarországi orvosi központok)

BÍZZA RÁNK FOGLALÁSÁT!
1. Válassza ki vizsgálatát
2. Hívjon vagy foglaljon online
3. Menjen el a vizsgálatra
A szolgáltatás INGYENES, a vizsgálatok árát a helyszínen kell fizetnie!

Oldal kiválasztása

Az MRI és az UH vizsgálatokról

Az MRI vizsgálat

 

A testünk folyadéktereinek mágneses térben megváltozik a viselkedése – tehát egy hatalmas külső mágnessel könnyedén megfigyelhető a szervezetünk működése.

Ezt használja ki a mágneses rezonancia (MR) vizsgálat, a képalkotó eljárások egyik legjobb lehetősége.

 

Miben különbözik ez a vizsgálat a röntgen- és CT vizsgálattól?

Az MR (angolul MRI – Magnetic Resonance Imaging) egy diagnosztikai eljárás, amelynek segítségével képek készíthetőek a belső szervekről. Ez mágneses mezőkkel és rádióhullámokkal dolgozik – szemben a röntgenvizsgálattal és a CT-vel.

 

Hogyan is működik pontosan a berendezés?

A vizsgálatot egy speciális készülék segítségével végzik, amelynek fő része egy nagyon erős mágnes. Ennek két típusa létezik – az alagút rendszerű és a nyitott. Előbbi egy jóval erősebb mágnessel működik, ezért ugyan igen hangos, de sokkal pontosabb képet készít, és a vizsgálat ideje is rövidebb. Utóbbi főleg a klausztrofóbiás, szorongó betegeknek ajánlott.

Az eljárás során a mágnes plusz energiával tölti fel a testben lévő hidrogén atomok protonjait, amiknek ennek hatására megváltozik a dőlésszöge. Miközben ezek a részecskék próbálnak visszaállni eredeti állapotukba, energiát generálnak. A készülék ezt képes mérni, és egy számítógép segítségével háromdimenziós képen rekonstruálni a változásokat.

Tehát az MR segítségével szeletképsorozat készíthető, ezért az eljárás a tomográfiás vizsgálatok közé tartozik. Azonban a CT-vel szemben ezzel nemcsak transzverziálisan, hanem bármilyen síkban elkészülhetnek a felvételek – ez az egyik legnagyobb előnye.

 

Milyen érvek sorakoznak még az MR vizsgálat mellett?

  • A vizsgálat ideje, adott testrésztől függően, 20-30 perc.
  • Az MR abszolút fájdalommentes, mellékhatása nem ismert.
  • A röntgen- és a CT vizsgálatokkal szemben az MR során nem alkalmaznak semmilyen sugárzást, tehát az előbbiekhez képest jóval veszélytelenebb.
  • A vizsgálat kisgyermekek, valamint kismamák esetében a terhesség harmadik hónapjától rizikómentesen alkalmazható.
  • Egymás után akár több MR is elvégezhető.
  • Az MR jóval több részletet mutat meg, mint a többi tomográfiai vizsgálat.
  • Az elkészült képeken jóval egyszerűbb megkülönböztetni a különféle lágy szöveteket, ennek köszönhetően sokkal pontosabb diagnózis állapítható meg.
  • A klausztrofóbiás páciensek egy speciális, tükrös eszközzel mindvégig kiláthatnak, így kevésbé érzékelik a bezártságot, és az eljárás ugyanolyan eredményességgel elvégezhető.
  • A kezelés előtt be lehet szedni gyógyszereket és nem kell éhgyomorral érkezni.

 

Mire számíthatok az MR vizsgálat során?

A páciens bevezetik egy helyiségbe, ahol a vizsgálóasztalra kell felfeküdnie. Az asszisztens a vizsgálandó testrész köré helyezi a mágneses tekercset, majd a beteget az MR készülékbe helyezik. A beszerelt mikrofonnak köszönhetően a vizsgálat során mindvégig lehet kommunikálni az asszisztenssel.

A betegnek mozdulatlanul, egyenletesen lélegezve kell feküdnie. Mindeközben erős berregő hang hallható, aminek mértéke fejhallgatóval vagy füldugóval csökkenthető.

Amit még az eljárásról tudni kell

Az MR vizsgálat általában natív módon zajlik, azaz kontrasztanyag nélkül is elvégezhető. Bizonyos területeknél ugyanis szükségtelen ennek beadása, hiszen e nélkül is ugyanolyan eredmény érhető el.

A kontrasztanyag egy speciális vegyület, amivel még pontosabban kirajzolható a szövetállomány képe. Ez nem tartalmaz jódot és teljesen más, mint a CT-hez használt anyagok. Nagyon ritkán léphet fel allergiás reakció, és pár nap alatt a vizelettel együtt kiürül a szervezetből. Azonban ez csak abban az esetben alkalmazható, ha a beteg vesefunkciói megfelelőek – ugyanis e nélkül a vegyület nem tudna távozni a szervezetből.

Az MR nem alkalmazható minden esetben!

Az erős hatás miatt semmilyen mágnesezhető fém nem lehet a testben, vagy rajta – éppen ezért nem mindenkin végezhető el a vizsgálat.

A szívritmus szabályozó (pacemaker) az erős mágneses térben leállhat, ami életveszélyes helyzetet teremthet. Éppen ezért az ezzel rendelkező betegeknek már a vizsgáló helyiségbe is tilos belépnie.

A különböző, mágnesezhető implantátumok és fémanyagok esetében is fokozottan oda kell figyelni – ilyenkor mindig egyedileg ítélik meg, hogy elvégezhető-e a vizsgálat. A modernebb fémekre már nincs hatással a mágnes, de ennek pontos meghatározásához vizsgálatokra, és az orvosi dokumentációra is szükség van.

Bizonyos betegségek esetében az agyi erekbe ún. aneurysma klipp-et kell behelyezni – ezek szintén kontraindikálhatják a vizsgálatot.

Vesebetegek esetében nem ajánlott alkalmazni a kontrasztanyagos MR vizsgálatot, ugyanis ebben az esetben a vegyület nem képes kiürülni a szervezetből. Éppen ezért ha felmerül ennek szükségessége, akkor a páciens legutóbbi leletei alapján döntenek az alkalmazásáról.

 

Az MR a képalkotó diagnosztikai eljárások egyik legjobb lehetősége, hiszen fájdalommentes, nincs ismert mellékhatása és szinte minden esetben elvégezhető.

Fontos tudni azonban, hogy mikor nem alkalmazható, illetve érdemes informálódni a vizsgálat menetéről is.

 


 

Az ultrahang vizsgálat

 

Az ultrahang vizsgálatot nevezhetnénk akár az MRI vizsgálat kistestvérének is. A működési elve ugyanúgy a visszaverődésen alapszik, csak, míg az MRI-nél a “rezgések verődnek vissza”, addig az ultrahangnál, értelemszerűen, az ultrahang. Amikor az ultrahang elér egy szervet, annak egy része visszaverődik, míg a többi része tovább halad a testben.A vizsgálófej elektromos kristályokat tartalmaz, és ezek segítségével ultrahang hullámokat állít elő, illetve egyaránt képes a szövetek felületéről visszavert hullámok felvételére is. A jobb képminőség érdekében az testünk és a vizsgálófej közé egyfajta zselés anyagot juttat a radiológus.
A különböző testrészek vizsgálatához, különféle vizsgálófejeket használnak, a jobb kép minőségéhez.

 

Milyen esetekben javasolt az ultrahang vizsgálat?

 

Az ultrahangot legtöbbször a hasi és kismedencei szervek vizsgálatára szokták alkalmazni. Kimutatható vele a különböző elváltozások, daganatos megbetegedések és gyulladások. Természetesen testünk egyéb lágyrészein is alkalmazható.

 

Kik mehetnek ultrahang vizsgálatra?

 

Az ultrahang vizsgálat és a közben alkalmazott zselé, egyaránt veszélytelen, így bárkinek csinálhatnak ilyen jellegű vizsgálatot. Csecsemőknek és kisgyerekeknek különösen célszerű, hiszen a vizsgálat rövid ideig tart és teljesen fájdalom mentes.

 

Mit tegyek ultrahang vizsgálat előtt?

 

Amennyiben Önnek hasi és kismedencei ultrahangra van szüksége, úgy a vizsgálat előtt 4-6 órával ne étkezzen, a jobb átláthatóság érdekében.

 

Az anyaság és az ultrahang

 

Mivel az ultrahang vizsgálat teljesen veszélytelen, így kismamákon is alkalmazható. Sőt a mai 3/4 Dimenziós technológiának köszönhetően a legalkalmasabb képalkotó eszköz arra, hogy először pillantsuk meg fejlődésben lévő babánkat, valamint hallhassuk szíve dobogását, egy örök emléket szerezve ezzel.


Foglaljon most időpontot és menjen biztosra!

 MRI vizsgálatok beutaló és sorbaállás nélkül!

Város neve Diagnosztikai központ neve - FOGLALÁSHOZ kattintson a NÉVRE! Leghamarabbi időpont beutalóval OEP (TB) által finanszírozva Leghamarabbi időpont beutaló nélkül, magánrendelésen (átlagosan) Natív MR átlagos vizsgálati árakNatív és kontrasztanyagos MR átlagos vizsgálati árak
Baja Sugó MR Diagnosztika Csak magánrendelés 2-3 nap 32.000 HUF58.000 HUF
Budapest II. kerület Affidea Mammut II Csak magánrendelés 1-2 nap 36.550 HUF0 HUF
Budapest II. kerület Margit Medical Center 120 nap 7-9 nap 30.000 HUF65.000 HUF
Budapest V. kerület Affidea Bank Center Csak magánrendelés 5-7 nap 43.000 HUF93.000 HUF
Budapest VI. kerület Affidea BP MÁV 120 nap 5-7 nap 40.000 HUF88.000 HUF
Budapest VII. kerület Affidea BP Péterfy 120 nap - 40.000 HUF88.000 HUF
Budapest VIII. kerület SEK Neurológiai Klinika 120 nap 7-10 nap 29.000 HUF62.000 HUF
Budapest IX. kerület Raditec CT és MR Központ 150 nap 7-10 nap 32.000 HUF58.000 HUF
Budapest XI. kerület SMART Diagnosztika Csak magánrendelés 3-4 nap 35.000 HUF65.000 HUF
Budapest XIII. kerület Affidea Váci Greens Csak magánrendelés 4-5 nap 43.000 HUF93.000 HUF
Budapest XIII. kerület Medical Point Központ Csak magánrendelés 1-2 nap 36.900 HUF68.000 HUF
Budapest XIII. kerület LifeLike Központ Csak magánrendelés 1-2 nap - NYITOTT MR 35.000 HUF0 HUF
Budapest XIV. kerület MRI-MED OKITI Csak magánrendelés 4-5 nap 31.975 HUF69.475 HUF
Cegléd Lifemed Központ Csak magánrendelés 2-3 nap 27.000 HUF0 HUF
Debrecen Debreceni E. Radiológia 150 nap 15-20 nap 35.000 HUF79.000 HUF
Esztergom Jump-Med Esztergom Csak magánrendelés 3-4 nap 31.900 HUF0 HUF
Győr Affidea Győr 150 nap 7-10 nap 40.000 HUF88.000 HUF
Gyula Sanitas Központ 30.000 HUF0 HUF
Keszthely Várkert Klinika Csak magánrendelés 1-2 nap 27.000 HUF45.700 HUF
Kistarcsa PRO HARMÓNIA Kistarcsa 120 nap 4-5 nap 32.900 HUF52.900 HUF
Miskolc MacroKlinika Miskolc Csak magánrendelés 1-2 nap 40.000 HUF70.000 HUF
Pécs NEURO CT Pécs 0 HUF0 HUF
Siófok Sió Medical Központ Csak magánrendelés 4-5 nap 27.000 HUF47.000 HUF
Szeged Szent Gellért Szeged Csak magánrendelés - 22.000 HUF0 HUF
Szeged Affidea Szeged 150 nap 6-7 nap 40.000 HUF88.000 HUF
Székesfehérvár C MED MR Központ Csak magánrendelés 2-3 nap 24.000 HUF0 HUF
Szekszárd SPIRIT MR Csak magánrendelés 2-3 nap 29.000 HUF0 HUF
Zalaegerszeg Integrity Gyógyközpont Csak magánrendelés 1-2 nap 30.800 HUF55.000 HUF