Az MR vizsgálatokról általában

Online időpontfoglalás 0-24
Telefonos bejelentkezés 7-20
Ügyfélszolgálat hétvégén is
INGYENES szolgáltatás, gyors segítség az időpontfoglalásban,
vizsgálati díj fizetés a helyszínen!


IDŐPONTFOGLALÁS ORSZÁGOSAN

+36 1 490 0130

COVID-19 (Koronavírus) TESZT - Kattintson ide!
Fertőtlenített taxi háztól házig - Budapest területén - akár 1990 Ft-tól

MRI vizsgálatokról 

UH vizsgálatokról 

Gyakori kérdések

Mi a panasza? 

Minden, amit az MRI-ről tudni érdemes

Mi az az MRI?

 

A testünk folyadéktereinek mágneses térben megváltozik a viselkedése – tehát egy hatalmas külső mágnessel könnyedén megfigyelhető a szervezetünk működése.
Ezt használja ki a mágneses rezonancia (MR) vizsgálat, a képalkotó eljárások egyik legjobb lehetősége.

Miben tér el más képalkotó vizsgálatoktól?

 

Az MR (angolul MRI – Magnetic Resonance Imaging) egy diagnosztikai eljárás, amelynek segítségével képek készíthetőek a belső szervekről. Ez mágneses mezőkkel és rádióhullámokkal dolgozik – szemben a röntgenvizsgálattal és a CT-vel.

Hogyan működik az MRI?

 

A vizsgálatot egy speciális készülék segítségével végzik, amelynek fő része egy nagyon erős mágnes. Ennek két típusa létezik – az alagút rendszerű és a nyitott. Előbbi egy jóval erősebb mágnessel működik, ezért ugyan igen hangos, de sokkal pontosabb képet készít, és a vizsgálat ideje is rövidebb. Utóbbi főleg a klausztrofóbiás, szorongó betegeknek ajánlott.

Az eljárás során a mágnes plusz energiával tölti fel a testben lévő hidrogén atomok protonjait, amiknek ennek hatására megváltozik a dőlésszöge. Miközben ezek a részecskék próbálnak visszaállni eredeti állapotukba, energiát generálnak. A készülék ezt képes mérni, és egy számítógép segítségével háromdimenziós képen rekonstruálni a változásokat.

Tehát az MR segítségével szeletképsorozat készíthető, ezért az eljárás a tomográfiás vizsgálatok közé tartozik. Azonban a CT-vel szemben ezzel nemcsak transzverziálisan, hanem bármilyen síkban elkészülhetnek a felvételek – ez az egyik legnagyobb előnye.

Mi a menete a vizsgálatnak?

 

A páciens bevezetik egy helyiségbe, ahol a vizsgálóasztalra kell felfeküdnie. Az asszisztens a vizsgálandó testrész köré helyezi a mágneses tekercset, majd a beteget az MR készülékbe helyezik. A beszerelt mikrofonnak köszönhetően a vizsgálat során mindvégig lehet kommunikálni az asszisztenssel.

A betegnek mozdulatlanul, egyenletesen lélegezve kell feküdnie. Mindeközben erős berregő hang hallható, aminek mértéke fejhallgatóval vagy füldugóval csökkenthető.

Amit még az eljárásról tudni kell

Az MR vizsgálat általában natív módon zajlik, azaz kontrasztanyag nélkül is elvégezhető. Bizonyos területeknél ugyanis szükségtelen ennek beadása, hiszen e nélkül is ugyanolyan eredmény érhető el.

A kontrasztanyag egy speciális vegyület, amivel még pontosabban kirajzolható a szövetállomány képe. Ez nem tartalmaz jódot és teljesen más, mint a CT-hez használt anyagok. Nagyon ritkán léphet fel allergiás reakció, és pár nap alatt a vizelettel együtt kiürül a szervezetből. Azonban ez csak abban az esetben alkalmazható, ha a beteg vesefunkciói megfelelőek – ugyanis e nélkül a vegyület nem tudna távozni a szervezetből.

Miért válasszam ezt a vizsgálatot? 

  • A vizsgálat ideje, adott testrésztől függően, 20-30 perc.
  • Az MR abszolút fájdalommentes, mellékhatása nem ismert.
  • A röntgen- és a CT vizsgálatokkal szemben az MR során nem alkalmaznak semmilyen sugárzást, tehát az előbbiekhez képest jóval veszélytelenebb.
  • A vizsgálat kisgyermekek, valamint kismamák esetében a terhesség harmadik hónapjától rizikómentesen alkalmazható.
  • Egymás után akár több MR is elvégezhető.
  • Az MR jóval több részletet mutat meg, mint a többi tomográfiai vizsgálat.
  • Az elkészült képeken jóval egyszerűbb megkülönböztetni a különféle lágy szöveteket, ennek köszönhetően sokkal pontosabb diagnózis állapítható meg.
  • A klausztrofóbiás páciensek egy speciális, tükrös eszközzel mindvégig kiláthatnak, így kevésbé érzékelik a bezártságot, és az eljárás ugyanolyan eredményességgel elvégezhető.
  • A kezelés előtt be lehet szedni gyógyszereket és nem kell éhgyomorral érkezni.

Milyen kontraindikációk vannak?

 
Az erős hatás miatt semmilyen mágnesezhető fém nem lehet a testben, vagy rajta – éppen ezért nem mindenkin végezhető el a vizsgálat.

A szívritmus szabályozó (pacemaker) az erős mágneses térben leállhat, ami életveszélyes helyzetet teremthet. Éppen ezért az ezzel rendelkező betegeknek már a vizsgáló helyiségbe is tilos belépnie.

A különböző, mágnesezhető implantátumok és fémanyagok esetében is fokozottan oda kell figyelni – ilyenkor mindig egyedileg ítélik meg, hogy elvégezhető-e a vizsgálat. A modernebb fémekre már nincs hatással a mágnes, de ennek pontos meghatározásához vizsgálatokra, és az orvosi dokumentációra is szükség van.

Bizonyos betegségek esetében az agyi erekbe ún. aneurysma klipp-et kell behelyezni – ezek szintén kontraindikálhatják a vizsgálatot.

Vesebetegek esetében nem ajánlott alkalmazni a kontrasztanyagos MR vizsgálatot, ugyanis ebben az esetben a vegyület nem képes kiürülni a szervezetből. Éppen ezért ha felmerül ennek szükségessége, akkor a páciens legutóbbi leletei alapján döntenek az alkalmazásáról.