A fejfájás típusai és tippek a kezelésükre-6.rész: A fagylalt-fejfájás | MRI vizsgálatok Magyarországon

Online időpontfoglalás 0-24
Telefonos bejelentkezés 7-20
Ügyfélszolgálat hétvégén is
INGYENES szolgáltatás, gyors segítség az időpontfoglalásban,
vizsgálati díj fizetés a helyszínen!


IDŐPONTFOGLALÁS ORSZÁGOSAN

+36 1 490 0130

COVID-19 (Koronavírus) TESZT - Kattintson ide!
Fertőtlenített taxi háztól házig - Budapest területén - akár 1990 Ft-tól

MRI vizsgálatokról 

UH vizsgálatokról 

Gyakori kérdések

Mi a panasza? 

A fejfájás típusai és tippek a kezelésükre

6.rész: A fagylalt-fejfájás

A fagylalt-fejfájás, azaz a hideginger-fejfájás az a fejfájástípus, mely során a szájpadlásban elhelyezkedő idegek túlreagálják a finom hideg nyalat fagyit, jégkását, vagy épp a jeges limonádét. Ezek a finomságok azáltal, hogy a szájüregbe, vagy a garat felső részébe kerülnek, szinte sokkolják a szervezetet, és az itt tanyázó idegek rögtön beindítják az agyfűtés védelmi projektet. Az agy melegítése azonban hirtelen agyi értágulattal jár, ettől pedig elkezd fájni a fejünk. Akár még a hideg levegő belélegzése is képes kegyetlen fejfájást okozni. Ezt a fejfájástípust még számos titok lengi körül, ugyanis élettani részleteire a mai napig nem derült fény.
Nézzük, mi történik pontosan!
Tudtad? A garat hátsó részén találkozik az elülső agyi artéria és a belső nyaki verőér. Itt lesz a probléma forrása. A hideg ételek és italok a torok felső részéhez, és a garathoz érve beindítanak egy vészreakciót az itt található, az aggyal is összeköttetésben álló idegekkel. A hideg italok lehűtik a vért az artériákban. Ha pedig lehűlik az érben lévő vér, az ér kitágul (az egyik agyhoz menő nagyobb ér, az arteria cerebri media), és már érezzük is a fájdalmat. Ha pedig az ér kitágul, az agyszövethez több vér jut, a fájdalom idővel csillapodik, és az ér normál méretűre szűkül vissza.
Amikor a fagyi visszanyal
Érdemes megfogadni a Nemzetközi Fejfájás Társaság „agyfagyásra” vonatkozó megelőzési javaslatát. A hideg-fejfájás, becses nevén a sphenopalatine ganglioneuralgia egyetlen megelőzési módja, ha a hideg ételeket és italokat csak mértékkel, valamint lassan fogyasztjuk, és a közben a nyelvet gyakran odanyomjuk a szájpadláshoz (ezzel melegítjük az ott áramló vért). Egy kis meleg víz sem árthat ilyenkor. Azoknak, akik különösen érzékenyek a fagylalt-fejfájásra, sokszor csak a hideg élvezetek teljes megvonása szolgál megoldásként. A hideg-fejfájás rendkívül szúró, homloktáji fájdalmat von maga után. A migrénes fejfájásban szenvedők, közülük is a jégkását fogyasztók a leghajlamosabbak rá. Szerencsére nem tart sokáig: közvetlenül a hideg inger tapasztalása után jelentkezik, és egy-öt percen át tombol. De ettől még egy délutáni, nassolással egybekötött sziesztát simán képes elrontani. A fejfájás bosszantó, fájdalmas érzés, és aggodalomra adhat okot. Szeretnél utánajárni, hogy nincs-e komolyabb baj szűnni nem akaró fejfájásod hátterében?  
Szeretettel várunk MR-vizsgálatunkra, melyre itt igényelhetsz időpontot.