A fejfájás típusai és tippek a kezelésükre-4.rész: A tenziós fejfájás | MRI vizsgálatok Magyarországon

Online időpontfoglalás 0-24
Telefonos bejelentkezés 7-20
Ügyfélszolgálat hétvégén is
INGYENES szolgáltatás, gyors segítség az időpontfoglalásban,
vizsgálati díj fizetés a helyszínen!


IDŐPONTFOGLALÁS ORSZÁGOSAN

+36 1 490 0130

COVID-19 (Koronavírus) TESZT - Kattintson ide!
Fertőtlenített taxi háztól házig - Budapest területén - akár 1990 Ft-tól

MRI vizsgálatokról 

UH vizsgálatokról 

Gyakori kérdések

Mi a panasza? 

A fejfájás típusai és tippek a kezelésükre

4. rész: A tenziós fejfájás

 

Olyan érzésed van fejfájás közben, mintha egy abroncs szorítaná körbe a fejed? Sőt, olykor még a tarkód is majd szétszakad? Akkor valószínűleg tenziós fejfájásod van.

A fájdalom a fej bármely részét érintheti, időtartama változó és a fájdalom mértéke is különböző lehet, de egy biztos, az életminőséged nagyban rontja. Fáradékonyságot, ingerlékenységet, étvágytalanságot, koncentrálási, és még alvási nehézséget is okozhat. Az időnként megjelenő tenziós fejfájás akár még krónikus fejfájássá is fejlődhet. A krónikus tenziós fejfájás gyerekkorban is megjelenhet, oka általában a stressz, szorongás, és depresszió.

A primer fejfájások közé tartozik, azaz hátterében általában nem áll semmilyen betegség. A migrénnel ellentétben fizikai aktivitás hatására sem erősödnek a tünetei.

A tenziós fejfájás okai

Elképzelhető, hogy bizonyos agyi molekulák (pl. szerotonin, endorfinok) szintjének módosulása miatt alakul ki, és így változik az agy fájdalomérző központjainak működése. Ezeknek az anyagoknak az idegsejtek egymással való kommunikációjában van nagy szerepe.

Olykor a hangulati problémák (szorongás, depresszió) is vezethetnek fejfájás kialakulásához. Ám megjelenésében szerepe lehet a stressznek, az alváshiánynak, az éhségnek, vagy épp a mozgáshiánynak is. Ezen okokon túl a fájdalomcsillapítók szedésének túlzásba vitele, vagy például az antidepresszánsok, és a vérnyomáscsökkentők is növelhetik a tenziós fejfájás kialakulásának esélyét.

Kezelése

Szerencsére ez a fejfájástípus könnyen megszüntethető vény nélkül kapható gyógyszerekkel. Ám, ha a tünetek nem szűnnek, jó, ha felkeresünk egy orvost, aki a tünetek megszüntetése érdekében gyógyírként gyógyszeres és alternatív gyógyászati kezeléseket, életviteli módosításokat ajánlhat számunkra.

Hatékony fejfájás-csillapítók: aszpirin, az ibuprofen, a paracetamol vagy a nem-szteroid gyulladáscsökkentők.

 

 

Orvosunk akár komputer tomográfiás (CT) vagy mágneses rezonancia vizsgálatot (MRI) is előírhat. Jelentkezz MRI vizsgálatra, hogy megnyugodhass, nem áll semmilyen súlyos betegség tenziós fejfájásod mögött! Szeretettel várunk!