13 ötlet fejfájás ellen-9.rész: Vonulj árnyékba! - MRI vizsgálatok Magyarországon

IDŐPONTFOGLALÁS

+36 1 490 0130

(Magyarországi orvosi központok)

BÍZZA RÁNK FOGLALÁSÁT!
1. Válassza ki vizsgálatát
2. Hívjon vagy foglaljon online
3. Menjen el a vizsgálatra
A szolgáltatás INGYENES, a vizsgálatok árát a helyszínen kell fizetnie!

Oldal kiválasztása

Vonulj árnyékba!

 

Veled is megtörtént már, hogy órák óta kinn tartózkodtál a napon, aztán egyszer csak hasogatni kezdett a fejed? Már mindenre gondoltál, gyomorrontásra, kimerültségre, kiszáradásra, csak az nem jutott az eszedbe, hogy akár a napot is okolhatnád a főfájdalmadért. Bizony, hiszen a fejfájás a napszúrás egyik biztos jele. Eláruljuk, mik a hőguta további tünetei, és mit tehetsz ellene!

A fejfájás mellett a következő testi jelek fellépésekor kezdj el gyanakodni: borzongás, szédülés, hányinger, szomjúság, étvágytalanság, fényérzékenység, tarkómerevség, általános gyengeség.

A tested szinte könyörög, hogy vonulj már félre a napról, és kezdd el gyógyítani. Most már biztosan szánod-bánod, hogy olyan sokat tartózkodtál a tűző napon, de nincs mit tenni, már megtörtént. Indulj el, és hűtsd le magad!

Tudtad? Napszúráskor nem csak, hogy felforrósodik körülötted a levegő (a fejed hőmérséklete meghaladja a testedét), de megnő a koponyaűri nyomás, megduzzad az agyhártyád is, és nagy nyomást gyakorol az agyterületeidre. Hát csoda, hogy ilyen színes tüneteket produkálsz, és még a fejed is majd szétmegy?

Ami biztos:

Folyadékhiányod van, hiszen az izzadás során sok vizet vesztettél. Pótold! Vízzel, citromos vízzel, hígított gyümölcslével. Kinn a strandon felejtsd el a folyadékvesztést fokozó kávét, kólát, teát, és alkoholt. Ez utóbbit bódító hatása miatt is kerüld, hiszen ha elalszol a napon, annak végzetesebb következményei lehetnek egy fejfájásnál. Ha már bezsebeltél magadnak egy hőgutát, akkor kezdd el pótolni az elvesztett folyadékot!

Azon ne aggódj, hogy nincs étvágyad, a szervezeted így kímél. Az emésztés melós dolog. Fog még korogni a gyomrod, ne félj! Ekkor azonban jobban jársz, ha nem csülkös bablevessel, hanem lédús zöldségekkel, és gyümölcsökkel indítasz.

Ha napszúrásod van, valószínű, nem kell nagyon bátorítani arra, hogy keresd az árnyékot. A gyakori hideg vizes, 10-15 másodperces zuhanyzás is főnyeremény, hűti a feltüzelt tested.

Az ágynyugalom is hasznodra válhat. Sötétíts be, és csinálj kereszthuzatot. Legyen kéznél citromos víz, és valami ízletes innivaló, de alhatsz is egy nagyot. Súlyos esetben hívd a mentőket!

 

A napszúrásból eredő fejfájás nem vicc, kezeld kellő komolysággal.

 

Ám, ha biztos vagy benne, hogy tüneteid nem ilyen eredetűek, de sajnos nem is tudod, hogy mitől lehetnek, gyere el MR vizsgálatra. Segítünk feltérképezni, van-e komoly ok panaszaid hátterében. Budapest öt különböző kerületében, és nyolc vidéki helyszínen várunk!