13 ötlet fejfájás ellen-5.rész: Igyál vizet! - MRI vizsgálatok Magyarországon

IDŐPONTFOGLALÁS

+36 1 4900 130

(Magyarországi orvosi központok)

BÍZZA RÁNK FOGLALÁSÁT!
1. Válassza ki vizsgálatát
2. Hívjon vagy foglaljon online
3. Menjen el a vizsgálatra
A szolgáltatás INGYENES, a vizsgálatok árát a helyszínen kell fizetnie!

Oldal kiválasztása

13 ötlet fejfájás ellen

 

Igyál vizet!

Hiszed vagy nem, könnyen előfordulhat, hogy szűnni nem akaró fejfájásod okát a poharad mélyén, akarom mondani, tetején kell keresned. Nem bolond tehát az az ismerősöd, aki panaszod hallatán a vizes flakon felé terelget. A dehidratáció komoly dolog.

 

Ha nem iszol elég friss vizet, nem csak a szád lesz cserepes, hanem beszűkülnek a véredények, és még az agyad oxigénellátása is csökken. Borítékolható hát, hogy nehezebben fogsz koncentrálni így, és még a fejed is csúnyán hasogatni kezd. Ha tehát fáj a fejed, először semmiképp se a fájdalomcsillapító, hanem egy kis innivaló, vagy friss, lédús gyümölcs után nyúlj.

 

Honnan tudhatod, hogy kezdesz kiszáradni? Figyeld a jeleket!

 

William F. Ganong: Az orvosi élettan alapjai című könyvében érdekes dolgokat olvastunk. Ha a folyadék és elektrolitvesztés mennyisége eléri testsúlyod 2%-át, fáradékony leszel, és romlik a teljesítményed. Viszont, ha a folyadékveszteség már a testsúly 5%-ával egyenlő, a következő súlyos tüneteket tapasztalhatod: fejfájás, szédülés, hányinger, esetleg gyengeség, és zavartság, csökkent vizeletmennyiség. 10%-os folyadékvesztésnél látomások gyötrik a szomjazót, rugalmatlan a bőre, és nem izzad. 15%-os veszteségnél sajnos már nincs számára segítség.

 

„De hisz nem is vagyok szomjas” – mondhatod. Igen ám, de a szomjúság csalóka érzés. Normális esetben akkor jelentkezik, ha a vér víztartalma csökken, és emiatt fehérjetartalma és molekuláris koncentrációja nő. Ám, ha gyakran elnyomod ezt az érzést, egyszer csak megszűnik, és azt veszed észre, hogy egész nap alig ittál valamit. Igyál tehát akkor is, ha nem vagy szomjas, egy idő után a szervezeted ismét jelezni fog!

 

Kerüld azokat a diétás italokat, melyek aszpartamot tartalmaznak, mert közre játszhatnak a fejfájásod nem szűnésében. Ha csillapítanád a fájdalmat, igyál inkább vizet, naponta 2-3 liternyi mennyiségben!

 

Eleget iszol, minden trükköt bevetettél, hogy múljon a kín, mégsem múlik a fejfájásod?

 

Foglalj időpontot MR vizsgálatra, és tudd meg, van-e valamilyen szervi probléma a háttérben!

Jó egészséget, múló fejfájást kívánunk!